Inspektorat tehničke inspekcije ponudo 24-satnu pomoć firmi Messer s ciljem ispitivanja posuda pod pritiskom

19.11.2021

Na inicijativu direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Fahira Halilovića, glavni inspektor Tehničke inspekcije Kemal Bošnjaković, zajedno sa termoenergetskim i elektroenergetskim inspektorima obišao je danas firmu Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo kako, bi sagledali situaciju prouzrokovanu nedavnim poplavama, koje su prouzokovale zaustavljene proizvodnje medicinskog kisika, koji je izuzetno važan u terapiji i borbi protiv COVID-a 19.
 
Tom prilikom direktoru Avdi Dediću i uposlenicima firme Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo data je puna podrška daljem radu, te izražena spremnost kantonalnih termoenergetskih inspektora, da s ciljem ispitivanja posuda pod pritiskom, ovoj firmi budu na raspolaganju 24 sata, kako bi se obezbijedila dovoljna količina ispitanih posuda, posebno za medicinski kisik, a što je u ovom trenutku izuzetno značajno za redovno snabdjevene kisikom zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarejvo. U tom smilsu dogovorene su i dalje aktivnosti o načinu rada i saradnje Inspektorata tehničke inspekcije i firme Messer.
 
Dodajemo da je u proteklih 19 mjeseci ,u uslovima pandemije korona virusa, termoenergetska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dala veliki doprinos kako bi firma Messer Tehnoplin d.o.o, kao najvećeg dobavljača plinova i opreme za plinove u BiH, neometano obezbjeđivala dovoljan broj posuda za plinove, a posebno medicinski kisik, koji se distribuira za medicinske ustanove na području cijele Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.