Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a:Opasnost od ptičije gripe još nije prošla

21.03.2017

U postupku laboratorijskog ispitivanja kod jednog divljeg labuda, čiji je leš u subotu (18.03.2017.godine) pronađen na području sarajevskog naselja Hrasnica, potvrđeno je prisustvo virusa visokopatogene influence ptica. Radi se o H5 podtipu virusa, a u toku je i dalje ispitivanje radi utvrđivanja N podtipa.

Ovo je prvi nalaz virusa kod divljih ptica, koji potvrđuje ranije pretpostavke struke da su divlje, migratorne ptice, izvor virusa ptičije gripe na ovim prostorima. Nakon pozitivnog nalaza laboratoijskog ispitivanja evidentno je da opasnost od ptičije gripe još nije prošla, te da se svi vlasnici peradi, posebno oni koji borave u blizini vodenih površina, moraju strogo pridržavati ranije izdatih mjera, o kojima smo u nekoliko navrata upoznavali javnost.

Napominjemo da je jedini način učinkovite zaštite peradi njihovo držanje u zatvorenim nastambama, kako bi se spriječio kontakt sa divljim pticama.

U međuvremenu, ispitivanja uzoraka uzetih iz dva žarišta ove bolesti u BiH, Prijedoru i Sarajevu, koji su radi konfirmacije poslati OIE referentnom laboratoiju u Njemačkoj ( Friedrich-Loeffler-Institut ), pokazala su prisustvo virusa visokopatogene influence ptica H5N8 u svim dostavljenim uzorcima. Dobijeni rezultati potvrđuju kompetencije bosanskohercegovačkih laboratorijskih kapaciteta i stručnjaka u dijagnostici ove bolesti ptica, koja može izazvati velike ekonomske štete.