Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a odobrio: "Pionirska dolina"od sutra otvorena za posjetioce

16.03.2017

Rekreativno- zabavni centar “Pionirsku dolina”, koji je zbog pojave visokopatogene influence ptica po hitnom postupku zatvoren prije 17 dana, po odobrenju Inspektorata veterinarske inspekcije od sutra (17.marta.2017.godine) biće otvoren za posjetioce. Rješenje, kojim se odobrva otvaranje zoološkog vrta, predstavnicima KJKP “PARK” uručio je danas postupajući veterinarski inspektor, pod čijim su nadzorom tokom dana provedene i posljednje pripremne radnje i mjere za nesmetan nastavak rada sarajevskog zoološkog vrta.

Ova odluka donesena je nakon što su rezultati kliničkih i drugih kontrolnih pregleda i testiranja, provedenih nakon uklanjanja zaraženih životinja, kao i preliminarnog čišćenja i dezinfekcije žarišta, bili negativni. Prostor u kojem borave ptice različitih vrsta ostaje pod službenim nadzorom kantonalne veterinarske inspekcije zbog obaveze njihovog daljeg praćenja i testiranja, radi čega će pristup tom dijelu i dalje biti zabranjen za posjetioce.

Podsjćamo, kontrolni pregledi kojima su primarno bile obuhvaćene komercijalne farme, kao i manja porodična imanja na kojima se drži perad ili druge ptice, izvršeni su u radiusu od 10 kilometara oko zoološkog vrta. U okviru provedenih kontrola nisu utvrđene bilo kakve promjene u zdravstvenom stanju peradi i ptica koje bi ukazivale na influencu. Svim vlasnicima peradi, posebno u komercijalnom uzgoju, naređeno je strogo pridržavanje preventivnih biosigurnosnih mjera, obavezno držanje u zatvorenim nastambama, redovno nadziranje proizvodnje, unosa hrane i vode i eventualnih uginuća, te obavještavanje inspekcije u slučaju bilo kakve sumnje.

Kako se mjere u zaraženom i ugroženom području moraju provoditi najmanje 30 dana od sanacije žarišta bolesti, napominjemo sve vlasnike peradi i drugih ptica da se i dalje pridržavaju biosigurnosnih mjera, da na svojim imanjima spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, kao i da sarađuju sa nadležnim veterinarskim službama.

Važno je dodati i da meso peradi i jaja na tržištu ne predstavljaju opasnost za javnu potrošnju, kao i da su komercijalne farme pod stalnim veterinarskim nadzorom.