Inspektori vrše pojačane kontrole u KS: Poziv subjektima nadzora da preispitaju poslovanje

23.07.2018

Kako je ljetna turistička sezona uveliko u toku, te da se u predstojećem periodu, radi održavanja 24. Sarajevo Film Festivala, u Kantonu Sarajevo očekuje znatno veći broj turista, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS počeli su sa realizacijom plana pojačanih kontrola s ciljem sprečavanja sive ekonomije, odnosno rada na crno, te uspostavljanja fiskalne discipline kod subjekata nadzora.
Da bi postigli zadovoljavajuće rezultate, inspektorski timovi će nadzore provoditi u toku redovnog radnog vremena, kao i u drugoj smjeni, do 24 sata. Inspekcijskim nadzorima biće obuhvaćena kontrola izdavanja fiskalnih računa, kontrola obračuna i uplate boravišne takse, kao i članarine Turističkoj zajednici KS.
Istovremeno, kantonalni inspektori rada kontrolišu radno-pravni status osoba koje u momentu inspekcijskog nadzora obavljaju poslove iz redovne djelatnosti. U svim slučajevima kršenja zakonskih propisa inspektori će poduzimati kaznene mjere izdavanjem prekršajnih naloga, kao i druge mjere predviđene zakonom.

Pozivamo subjekte nadzora, odnosno pravna i fizička lica koja posluju na području Kantona Sarajevo da preispitaju poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, te na taj način izbjegnu represivne inspekcijske mjere i novčane sankcije.