Kantonalna sanitarna inspekcija pripremila brošuru: "Preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti"

21.07.2017

Legionarska bolest pod određenim uslovima može nastati na svim mjestima gdje borave ljudi, iako se u svijetu najčešeće javlja u hotelima, gdje se prenosi putem potrošne tople vode. S obzirom da može prouzrokovati oboljenje kod većeg broja ljudi, Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je, s ciljem edukativnog i preventivnog djelovanja, izradio bršuru pod nazivom "Preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti”. Iako je mjere prevencije posebno važno provoditi u hotelima, hostelima i drugim smještajnim objektima, neke od njih potrebno je primjenjivati i u manjim objektima, stanovima i privatnim kućama.

Osnovni razlozi za pojavu ove, ponekad, vrlo teške pa i smrtonosne bolesti su:

-stajanje mlake vode onečišćene bakterijama Legionella iz okoliša

-mogućnost da takva opasna voda prskanjem dospije do dišnih organa ljudi

Da bi se u ugostiteljskim objektima smanjio rizik od legionarske bolesti, važno je prije početka nove sezone, odnosno prije dolaska gostiju, provesti preventivne mjere. Preporuke koje su navedene u brošuri odnose se na hotele i kampove koji rade neprekidno tokom cijele godine, na one koji rade sezonski, kao i na bazene u ugostiteljskim objektima, te klima uređaje. Napominjemo da se prilikom sanitarnog nadzora u ugostiteljskim objektima na području KS posebna pažnja posvećuje kontroli primjene preventivnih mjera za smanjenje rizika od pojave legionarske bolesti.

Brošura je dostupna na službeboj stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i nalazi se u prilogu ove informacije.