Kontrola uslova za prevoz proizvoda životinjskog porijekla u KS:Neškodljivo uništeno oko 640 kg neispravnih proizvoda

25.05.2018

Radi zaštite zdravstvene ispravnosti proizvoda namijenjenih javnoj potrošnji kantonalni veterinarski inspektori su u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS, prije mjesec dana, intenzivirali kontrole vozila kojima se vrši transport proizvoda i sirovina životinjskog porijekla. Kontrole se obavljaju u dijelu ispunjavana uslova za siguran prevoz do krajnjeg odredišta, što podrazumijeva osiguranje odgovarajuće temperature i valjane dokumentacije o ispravnosti i porijeklu, te pravilnog provođenja čišćenja i dezinfekcije vozila.

U toku do sada provedenih nadzora nepravilnosti su utvrđene kod oko 50% kontrolisanih subjekata. Zbog prometa proizvoda bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije o zdravstvenoj ispravnosti i porijeklu van prometa je stavljeno oko 640 kg proizvoda. Ova količina sirovina životinjskog porijekla je u daljem postupku i pod nadzorom inspekcije neškodljivo uništena. Ipak, najveći broj neusklađenosti se odnosi na neobavljanje dezinfekcije vozila, što je utvrđeno kod devet prevoznika. Sedam kontrolisanih subjekata nije obezbijedilo održavanje hladnog lanca tokom prevoza, odnosno praćenje i bilježenje propisanih temepratura, što je zakonska obaveza. U nekoliko slučajeva su utvrđene i nepravilnosti u označavanju i deklarisanju proizvoda i sirovina, te prevoz proizvoda različite vrste i higijenskog stanja bez adekvatnog fizičkog odvajanja tokom transporta.

Ove aktivnosti u saradnji sa policijom nastavit će se i u predstojećem periodu postavljanjem kontrolnih punktova na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo.

Upozoravamo prevoznike i subjekte u poslovanju s hranom da, pored navedenih uslova propisanih zakonom, proizvodi u prometu moraju biti i propisno označeni i deklarisani, kako bi se moglo utvrditi njihovo porijeklo, odnosno potvrditi da su u mjestu, objektu prijekla ili utovara podvrgnuti obaveznom veterinarsko zdravstvenom pregledu.

Novčane kazne za predmetne prekršaje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, iznose 430,00 BAM za fizička lica, 4.350,00 BAM za pravna i 1.740,00 BAM za odgovorna lica u pravnom licu.