Na Dan nezavisnosti kontrolama inspektora bilo obuhvaćeno oko 3.000 radnika

07.03.2022

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslov KS su tokom državnog praznika - Dana nezavisnosti BiH, vršili pojačane inspekcijske nazore, većinom kod poslodavaca koji se bave trgovinom i ugostiteljstvom, a osim njih nadzorima su bili obuhvaćeni i veći trgovački lanci, hipermarketi, kao i privatne ustanove socijalne zaštite.
Kod kontrolisanih subjekata nadzora koji obavljaju djelatnost na području Kantona Sarajevo na dan praznika je, prema preliminarnim pokazateljima, bilo radno angažovano oko 3.000 radnika. Od strane postupajućih inspektora poslodavcima je zapisnički naloženo da po isplati plaće za mjesec mart 2022. godine dostave dokaz o uvećanju plaće svim uposlenicima, kojima je dan državnog praznika bio radni. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom.
Ujedno ističemo da će u slučaju zaprimanja prijava kontrola neuvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i u predstojećem periodu. Napominjemo da su svi poslodavci kontrolisani tokom novogodišnjih praznika, kada je u postupku inspekcijskih kontrola evidentirano više od 3.500 radnika, dostavili dokaze o uvećanju plaće radnicima koji su radili za novogodišnje praznike.