Na području Hadžića zaplijenjeno oko 400 kg suhomesnatih proizvoda u nelegalnom prometu

08.01.2020

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspkecijske poslove Kantona Sarajevo, postupajući po prijavama o pojavi nelegalne trgovine suhomesnatim proizvodima na području Općine Hadžići, juče su proveli usmjerene inspekcijske nadzore u sklopu kojih je zaplijenjeno i neškodljivo uništeno oko 400 kg suhomesnatih proizvoda. Promet suhomesnatim proizvodima na dvije lokacije u Hadžićima vršio se u neregistrovanim i neuslovnim prostorima za promet proizvodima životinjskog porijekla, a zatečeni proizvodi nisu imali odgovarajuću veterinarsko- zdravstvenu dokumentaciju o ispravnosti i porijeklu.
Uz podršku policijskih službenika inspektori su identificirali počinitelje na čiji će se teret staviti troškovi neškodljivog uništenja oduzetih proizvoda i izreći novčane sankcije zbog nezakonitog prometovanja proizvodima od mesa.
Pozivamo potrošaće da proizvode životinjskog porijekla kao i ostale, posebno prehrambene proizvode, ne kupuju izvan prostora regitrovanih za trgovinu, u kojima trebaju biti osigurani minimalni uslovi za održavanje ispravnosti i kvaliteta proizvoda namjenjenih javnoj potrošnji.
Upozoravamo i da se proizvodi bez proizvođačke deklaracije, u skladu sa propisima na snazi, smatraju zdravstveno neispravnim za potrošnju, te njihovo stavljanje na tržište nije dozvoljeno.
Zahavljujemo savjesenim građanima koji su nadležnoj inspekciji prijavili nelagalno obavljanje djelatnosti čime je, pravovremenom reakcijom inspektora, spriječeno dalje prometovanje zdravstveno neispravih namirnica.