Na web stranici KUIP-a objavljene liste provjera koje su predmet svakodnevnih nadzora kantonalnih inspektora

17.06.2021

U skladu sa početkom juna najavljenim aktivnostima, koje imaju za cilj pružanje podrške u radu privrednim subjektima i poslovnoj zajednici Kantona Sarajevo, na web stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo www.kuip.ks.gov.ba danas su objavljene liste provjera (tzv." check liste") koje su predmet svakodnevnih nadzora kantonalnih inspektora u poslovnim subjektima iz svih upravnih oblasti.
 
Uz prethodno postavljene propise, čija je primjena pod stalnim nadzorom 27 inspekcija oganiziranih u sastavu Uprave, liste provjera su, radi lakšeg i preglednijeg pristupa, sortirane po inspektoratima koji djeluju kao zasebne organizacione jedinice.
 
Osim boljeg razumijevanja zakona koje nadziru kantonalni inspekcijski organi, ovim aktivnostima date su jednake prilike i mogućnosti svim poslovnim subjektima za poslovanje u okviru propisanih zakona.
 
Ovakva metodologija rada predstavlja i unaprjeđenje na polju osiguranja veće transparentnosti procesa rada inspekcijskih organa, a s krajnjim ciljem efikasnog djelovanja na terenu i kvalitetnog uređivanja svih oblasti inspekcijskog nadzora, što će na najbolji način koristiti i poslovnoj zajednici u KS.
 
Najvažnije je da navedene aktivnosti imaju svrhu sistemskog uređivanja oblasti poslovanja subjekata inspekcijskog nadzora, kojima represivne mjere nisu jedini način i svrha, a sve kako bismo iz pandemije izašli sa što manje gubitaka, s nadom da postpandemijsko vrijeme donese što brži oporavak i stvaranje novih društvenih vrijednosti.
 
Liste provjera nisu konačne i iste će kontinuirano biti ažurirane.
 
https://kuip.ks.gov.ba/lista-provjera