Osim vodnog i inspektor rada u oblasti zaštite na radu izvršio nadzor u objektu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama

25.12.2019

Nakon što je od KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo usmenim putem od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS zatražen izlazak na teren zbog dotoka crne smjese iz kanalizacionog sistema, osim vodnog inspektora i kantonalni inspektor rada u oblasti zaštite na radu, izvršio je nador iz svoje nadležnosti u objektu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama.
Izvršen je pregled bazena i kolektora, a uzeta je i izjava rukovodioca objekta, nakon čega je postupajući inspektor zapisnički naložio poslodavcu da u što kraćem roku oformi tim za sanaciju, te u saradnji sa ovlaštenom firmom očisti bazen od crne mase i izvrši propisno odlaganje te materije. Kako se pretpostavlja da je, za sada nepoznato lice, u kanalizacioni sistem izlilo crnu masu koja ima karakteristike katrana, zatraženo je da se u slučaj uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, radi utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja počinilaca.
Iz navedenog razloga upućujemo poziv građanima da infomacije o eventualnim saznanjima u konkretnom slučaju, ali i svakom nesavjesnom postupanju u oblastima koje nadzire, prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS na jedan od redovnih načina komunikakcije.
Kako se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama ne bi oštetilo ulaz za dotok otpadnih voda u postrojenje privremeno je zatvoren.