Pojačana kontrola higijenskih uslova u vozilima javnog gradskog prevoza u KS

27.02.2017

Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sutra (28.februara 2017.godine) počinje pojačanu kontrolu higijenskih uslova u vozilima javnog gradskog prevoza. Kontrolom će biti obuhvaćen tramvajski, trolejbuski, kombi i autobuski saobraćaj, kao i službe za održavanje i higijenu u javnom prevozu, te nadležne službe za provođenja opštih mjera u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti.

Ove aktivnosti se planiraju i provode u skladu sa Planom i programu rada Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP-a u prvom kvartalu tekuće godine. Razlog tome, između ostalog, je i što se u navedenom periodu očekuje učestalo oboljevanje stanovništva od respiratornih infekcija, koje se najčešće prenose u zatvorenom prostoru.

Također, provođenje općih i posebnih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti propisano je i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Podsjećamo i da nadležna služba KJKP "Gras" ima obavezu da svakog dana izvrši čišćenje, pranje i dezinfekciju vozila po dolasku u bazu, dok je Epidemiološka služba Zavoda za zaštitu radnika u saobraćaju obavezna jednom mjesečno izvršiti dezinfekciju kompletnog voznog parka "GRAS-a", o čemu se treba voditi uredna evidencija.