Poziv poslovnoj zajednici na poštivanje svih zakonskih odredaba kao i mjera za smanjenje rizika od infekcije CoVid-19

01.06.2021

U skladu sa trenutnom pandemijskom i ekonomskom situacijom koja je na veoma težak način pogodila privredu i druge segmente života naših sugrađana, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poziva cijelu poslovnu zajednicu na poštivanje svih zakonskih odredaba koje mogu uticati na dalji rad poslovnih subjekata i njihovih uposlenika, ali i svih građana Kantona Sarajevo.
 
Iako je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo u ovom trenutku znatno povoljnija, neophodno je da i dalje svi budemo svjesni situacije u kojoj se još uvijek nalazimo, s obzirom da pijetnja od zaraze još nije prošla. S obzirom da reduciranje mjera za smanjenje rizika od infekcije CoVid-19 pogoduje mogućnostima za ponovni rast privrede, posebno ističemo činjenicu da svaka izrečena upravna mjera ili prekršajni nalog može značajno uticati na dalje poslovanje mnogih poslovnih subjekata.

Važno je istaći da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, prije svega, servis građanima i poslovnoj zajednici, te iz tog razloga još jednom apelujemo da poslovni subjekti svojim neodgovornim postupcima ne prisiljavaju inspekcijske organe na poduzimanje represivnih mjera.
 
U cilju poboljšanja protoka informacija i osiguranja veće transparentnosti procesa i boljeg razumjevanja zakona koje nadziru kantonalni inspekcijski organi, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS će u najskorije vrijeme pokrenuti aktivnosti koje će izravno biti od pomoći poslovnoj zajednici. U tom smislu, kao jedna od predviđenih aktivnosti, na web stranici www.kuip.ks.gov.ba će biti objavljene liste pitanja i propisa koji su predmet svakodnevnih nadzora kantonalnih inspektora u poslovnim subjektima, sa posebnom pažnjom usmjrenom na propise vezane za epidemiološku situaciju.
 
Na ovaj način će cijela poslovna zajednica moći na najefikasniji način dobiti sve neophodne informacije o svojim obavezama, te će svi biti u jednakoj mogućnosti poslovati u okviru propisanih zakona i adekvatno se pripremiti za eventualne inspekcijske nadzore.
 
Izradom neophodnih metodologija i poboljšanjem načina rada inspekcijskih organa ima za cilj efikasno djelovanje na terenu i kvalitetno uređivanje svih oblasti inspekcijskog nadzora što će, nadamo se, na najbolji način biti od koristiti i poslovnoj zajednici u KS.
 
Dakle navedene aktivnosti imaju svrhu uređivanje oblasti poslovanja subjekata inspekcijskog nadzora, kojima represivne mjere nisu jedini način i svrha. Cilj treba biti zajednički, odnsono iz pandemije izaći sa što manje gubitaka, s nadom da će postpandemijsko vrijeme donijeti oporavak i stvaranje novih vrijednosti u društvu.
 
Posebno uznemirujuće za javnost djeluju snimci iz ugostiteljskih objekata u kojima je evidentno da se ugostitelji ne pridržavaju epidemioloških mjera, za koje je već plaćena visoka cijena, životima naših građana.
 
Iz navedenog razloga upozoravamo da će se drska i neodgovorna kršenja propisa rigorozno sankcionisati, te u slučaju više utvrđenih prekršaja u skladu sa zakonskim rješenjima izricati upravna mjeru zabrane i pečaćenja poslovnih objekata, kao i da će se u slučaju ponovljenih prekršaja kod istih subjekata upućivati zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, uz imperativ određivanja maksimalnih novčanih kazni.