U predstojećim danima pojačane inspekcijske kontrole kantonalnih inspektora tokom Dana državnosti BiH i njavljenog Black Friday-a

23.11.2021

U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.
Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.
 
Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.
 
Osim toga, do kraja sedmice sanitarni i tržišno-turistički inspektori, svako iz svoje nadležnosti, pojačano će vršiti kontrole u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u Kantonu Sarajvo, a u kontekstu najavljenih velikih rasprodaja posljednjeg petka u novembru, poznatijeg kao "Black Friday". Poseban fokus svakako će biti na kontroli uspostavljanja i poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, te s obzirom na iskustva prethodne godine pozivamo privredne subjekte, odnosno organizatore navedenog događaja, da pravovremeno osiguraju poštivanje donesenih mjera, a građne da se istih pridržavaju, kako očekivana masovna okupljanja ne bi dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.