Van prometa stavljeno 42.196,5 grama neoznačenog srebra i 4.856, 26 grama zlata

13.05.2019

Tržišno-turistička inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je u proteklom periodu provodila usmjerene inspekcijske nadzore nad radom privrednih subjekata koji se bave uvozom i trgovinom predmeta od plemenitih metala. Provodeći nadzore u skladu sa odredbama Zakona o predmetima od plemenitih metala inspektori su donijeli 10 rješenja o privremenoj zabrani prometa predmeta od srebra i zlata koji nisu označeni žigom Instituta za mjeriteljstvo u količini od 42.196,5 grama srebrnog nakita i predmeta od srebra, 4.856, 26 grama zlata, te 50 komada zlatnih burmi.
Radi utvrđenih nepravilnosti izdato je 28 prekršajnih naloga u oznosu od 23.250 KM, od čega 25 na osnovu Zakona o predmetima od plemenitih metala, dva prekršajna naloga na osnovu odredaba Zakona o unutrašnjoj trgovini i jedan na osnovu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.
 
Predmete od plemenitih kovina dozvoljeno je stavljati u promet, držati pripremljene radi stavljanja u promet ili držati izložene kao uzorke samo ako su označeni, ispitani i označeni žigom u skladsu sa zahtjevima propisanim Zakonom.