Vogošća: Mještani Paljeva danas dobili vodu, u Tihovićima, Krivoglavcima i Blagovcu i dalje na snazi alternativno vodosnabdijevanje

05.07.2018

Postupajući kantonalni sanitarni inspektor izdao je danas u popodnevnim satima nalog da se mještanima vogošćanskog naselja Paljevo odmah uspostavi uredno vodosnabdijevanje, s obzirom da su laboratorijske analize pokazale da je kontrolni uzorak vode za piće zdravstveno ispravan.

Prema danas dobijenim nalazima Zavoda za javno zdravstvo KS uzorci vode iz lokalnih vodovoda Tihovići i Blagovac, na osnovu ispitivanja mikrobioloških i fizičko- hemijskih parametara, ne odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Kontrolni uzorak vode iz lokalnog vodovoda Krivoglavci danas je uzet na laboratorijsku analizu.

Iz navedenog razloga, uzevši u obzir preporuke Zavoda, mjere zabrane korištenja vode za piće, kao i ličnu i higijenu suđa ostaju i dalje na snazi za stanovnike Tihovića, Blagovca i Krivoglavaca. Nadležna tijela Općine Vogošća dužna su ponoviti mehaničko čišćenje, dezinfekciju i hiperhlorinaciju spornih rezervoara i distributivne mreže, te obezbijediti mještanima alternativno vodosnabdijevanje. Pored toga, neophodno je i lokalno stanovništvo obavijestiti da je još uvijek na snazi zabrana korištenja vode za piće.

Nakon dodatnog provođenja korektivnih mjera, biće urađeno i novo uzorkovanje i laboratorijska analiza vode u Zavodu za javno zdravstvo KS.