Zaštita potrošačkih prava cilj pojačanih inspekcijskih kontrola tržišno-turističkih inspektora KS

28.02.2022

S ciljem zaštite interesa potršača u Kantonu Sarajevo kantonalni tržišno-turistički inspektori provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.
 
Navedene kontrole provode se u kontinuitetu, međutim uzevši u obzir aktuelnu situaciju na tržištu i sve učestalije prijave građana, u predstojećem periodu inspektori će posebnu pažnju posvetiti kontroli istaknutih maloprodajnih cijena artikala koji su zatečeni u prodaji, odnosno da li istaknuta maloprodajna cijena artikla odgovara kalkulisanoj maloprodajnoj cijeni istih artikala, te da li je jasno i vidljivo označen proizvod koji je na rasprodaji (cijenom prije i cijenom nakon sniženja).
 
Prema izvještaju Inspektorata tržišno-turističke inspekcije u predmetu kontrole cijena tokom prošle godine je izvršeno oko 500 inspekcijskih nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti izdato je oko 300 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 150.000 KM.
 
Podsjećamo, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.
Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu , deterdžent za suđe tečni i sapun.
Pored toga, privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.
 
Pozivamo sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati isključivo represivno izdavanjem prekrsajnih naloga. I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
 
Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250,00 KM do 2.500,00 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.
Zaštita potrošačkih prava cilj pojačanih inspekcijskih kontrola tržišno-turističkih inspektora KS