N1 istraživao:Kako sigurno kupovati putem interneta

Poreska Uprava FBiH prikuplja podatke o osobama koji trguju na crno putem društvenih mreža, saopštili su iz Uprave. No nema odgovora do kakvih su podataka došli, koliko je osoba kontrolisano, i na šta se konkretno odnose provjere. Istražili smo, kako sigurno kupovati putem interneta, koji su mehanizmi zaštite trgovaca, ali i šta nedostaje BiH da bi se internet trgovina uredila.

Samo na Facebooku moguće je pronaći na stotine stranica na kojima možete kupovati. Prodaje se kozmetika, odjeća, hrana, polovne i nove stvari. Kontaktirali smo više "online prodavnica", sa samo jednim pitanjem, da li je moguće dobiti račun za kupljenu robu?

"Ne ja prodajem svoju robu. Ali kada vi nešto kupite, i to vam npr. ne odgovara, ja radim povrat novca".

"Nije moguće".

Ukoliko ne dobijete račun, to onemogućava primjenu Zakona o zaštiti potrošaća, što znači da kupac zamjerke na kupljenu robu ili uslugu ne može prijaviti.

"Mi do sada nismo imali slične prijave i naša pretpostavka je da oštećeni kupci nisu mogli priložiti kao dokaz račun, dokaz da su platili određenu vrstu robe. S druge strane postoji spriječenost inspekcijskih organa, s obzirom da mi, shodno Zakonu o inspekcijama KS, nemamo ovlaštenja da ulazimo u privatne posjede bez odgovarajućeg sudskog naloga", izjavila je Vildana Brdarić, portparolka Uprave za inspekcijske poslove KS.

VideoYouTube: 
Izvor: 
N1 (Prilog emitovan od 14. do 17.minute Dnevnika u 19 h)
Autor: 
Aleksandra Tolj
Nedelja, 27. Januar 2019