UZORCI MLIJEČNIH PROIZVODA KOJI SE PRODAJU NA PIJACAMA U KS NEGATIVNI NA BRUCELOZU

06.06.2012

Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove KS su u mjesecu maju proveli sveobuhvatne inspekcijske kontrole na pijacama u Kantonu Sarajevo, prilikom čega su uzimali uzorke proizvoda od tehnički neprerađenog mlijeka, koji su potom testirani na brucelozu. Uzorke su uzimali od individualnih proizvođača, koji svoje proizvode izlažu na jednoj od deset tržnica u Kantonu Sarajevo, ili ih dopremaju iz Zenice, Visokog i Kaknja.

Analizom 50 uzoraka mladog sira i pavlake, koja je izvršena u laboratoriju KJP Veterinarska stanica d.o.o, utvrđeno je da su svi uzeti uzorci bili negativni na brucelozu.

Ova aktivnost kantonalnih veterinarskih inspektora je realizirana iz razloga što je najčešći uzrok zaraze brucelozom kod ljudi, konzumiranje zaraženog, nepasteriziranog mlijeka ili sira.

Bruceloza je infektivna bolest uzrokovana bakterijom iz roda Brucella, a najsigurniji način sprečavanja njenog širenja na ljude je termička obrada mlijeka, prije njegove dalje prerade i puštanja u promet. Ona nanosi ogromne ekonomske štete u stočarstvu, a predstavlja i značajan zdravstveni problem, jer od ove bolesti godišnje oboli više od 50,000 ljudi širom svijeta.