Skip to main content
Please wait...
29, Aug 2024
Na osnovu plana službenih kontrola jula 2024. godine, inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda.   U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene procesa rada, analizom briseva površina, opreme i pribora, te mikrobiološka kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.    Ukupno je uzeto 113 brisa sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih i 63 uzorka sladoleda. Od ukupno uzetih 113 uzoraka briseva, rezultati 19 briseva nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ( "Sl. glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti.    Kada su u pitanju uzorci sladoleda od ukupno 63 uzorka, rezultati kod 3 uzorka sladoleda nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ( "Sl. glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme iznad definisanih graničnih vrijednosti. Prisutnost utvrđenih mikroorganizama u namirnicama je najčešće indikator nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sa namirnicama.   Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja  inspektori za hranu su izdali ukupno  21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno provođenje korektivnih mjera.