Skip to main content
Please wait...

Inspekcija za hranu izvršila službeno uzorkovanje sladoleda tokom mjeseca juna 2025. godine

2, Jul 2025

Na osnovu plana službenih kontrola inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u periodu od 10.6.2025. godine do 30.6.2025. godine, su izvršili redovne inspekcijske nadzore u 20 ugostiteljskih objekta na području Kantona Sarajevo  u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda, te su izvršili uzimanje službenih uzoraka sladoleda s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti.

Uzeto je ukupno 59 uzoraka sladoleda s ciljem mikrobiološke kontrole zdravstvene ispravnosti sladoleda. Istovremeno je vršena i kontrola higijene procesa rada, te je uzeto 104 brisa sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće radi mikrobiološke analize. Ispitivanje uzoraka je izvršio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Od ukupno uzetih 104 uzoraka briseva,  rezultati su pokazali da 14 brisova ne odgovara odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ("Sl. Glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, slijedom čega su izdata rješenja za otklanjanje nedostataka za sedam ugostiteljskih objekata.

Kada su u pitanju uzorci sladoleda svi su bili usaglašeni sa Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu ("Sl. Glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18) i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), a što ukazuje na visok nivo higijene i bezbjednosti proizvoda.

U poređenju s prethodnom godinom, vidljivo je značajno poboljšanje stanja na terenu.  Naime u 2024. godini tokom službenih kontrola i uzorkovanja sladoleda, inspektori za hranu su izdali  21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno o provođenju korektivnih mjera i to zbog neusklađenosti ne samo briseva, već i uzoraka sladoleda. Ove godine svi uzorci sladoleda su bili usaglašeni sa zakonskim odredbama, a broj izdatih rješenja je više nego prepolovljen. 

Ovi rezultati jasno ukazuju na pozitivan uticaj pojačanih inspekcijskih kontrola i preventivnih mjera koje su doprinijele podizanju nivoa higijene i sigurnosti hrane kod subjekata u poslovanju sa sladoledom. 

Datum