Skip to main content
Please wait...

Službena kontrola mikrobiološke ispravnosti ambalaža/pakovanja koja dolaze u kontakt sa hranom

9, Dec 2025

Na osnovu plana službenih kontrola u periodu od 11.11.2025. godine do 21.11.2025. godine, inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su redovni inspekcijski nadzori u 38 ugostiteljskih objekata u kojima se posluje s hranom. U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene ambalaža/pakovanja koje dolaze u kontakt s hranom, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ukupno je uzeto 88 briseva sa unutrašnjosti ambalaže koja je u kontaktu sa hranom, različitih vrsta i materijala (stiropor, karton, alumijske folije...)

Od ukupno uzetih 88 uzoraka briseva, 71 briseva ( 80,68%) je bilo u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ( "Sl. glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), dok je kod 17 briseva (19.32%) utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali 11 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Inspektori za hranu tokom inspekcijskih kontrola zatražili su i Izjave o usklađenosti shodno Pravilniku o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt sa hranom ( “Službeni glasnik BiH, broj 42/10) i dokumentaciju kojom se dokazuje sljedivost, a što su subjekti u poslovanju sa hranom osigurali.

Navedeni rezultati ukazuju na značajnu odgovornost ugostitelja i posvećenost higijenskim standardima, čime direktno doprinose zaštiti zdravlja građana i kvalitetu usluga.

Datum