Aktivnosti

28.02.2023

U povodu obilježavanja 31. godišnjice referenduma o nezavisnosti, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, Kantonalna uprava za inspekcijske posove KS svim građanima Kantona Sarajevo, kao i Bosancima i Hercegovcima u zemlji i svijetu, upućuje čestitke za 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji naše zemlje.

24.02.2023

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo podsjeća poslodavce da su članom 62. stav 1. Zakona o zaštiti na radu (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 79/20) propisane obaveze sačinjavanja i dostavljanja izvještaja o povredi na radu ili profesionalnom oboljenju uposlenika, a koje nastaju na radnom mjestu.

16.01.2023

Nakon saznanja o određenom pritvoru službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, te činenice da je pritvor određen zbog opasnosti da bi osumnjičena boravkom na slobodi mogla utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, u skladu sa zakonskim odredbama Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo, državnoj službenici Ajli Čeljo je određena preventivna suspenzija do okončanja krivičnog postupka.
 

11.01.2023

Nakon što su juče u Sarajevu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu operativne akcije "Madam", lišili slobode uposlenicu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo po Nalogu Općinskog suda u Sarajevu, istog dana je izvršen i pretres kancelarije koju je službenica koristila, a koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.
 

06.01.2023

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je,  shodno Naredbi o proglašenju epizode UPOZORENJE  u Kantonu Sarajevo od 03.01.2023. godine , intenzivirala aktivnosti i nadzore nadležnih inspekcija  vezano za provođenje mjera iz Plana  interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. Saobraćajna i cestovna inspekcija  kontrolišu zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila  glavnom gradskom longitudinalnom saobraćajnicom, te vrše kontrolu zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

26.12.2022

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo će u predstojećim danima, počevši od danas, pojačanim inspekcijskim nadzorima u oblastima trgovine, turizma i radnih prava, intenzivirati aktivnosti u cilju sprječavanja sive ekonomije i crnog tržišta na području Kantona Sarajevo.

20.12.2022

Postupajući po juče dostavljenom zahtjevu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS za hitno vršenje inspekcijskog nadzora u JU OŠ “Grbavica I”, glavni inspektor Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite i kantonalni prosvjetni inspketor, istog dana su u prostorijama te škole izvršili usmjereni inspekcijski nadzor.

01.12.2022

 
Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su tokom Dana državnosti Bosne i Hercegovine kontrolisali 769 radnika čijim poslodavcima je 25.novembar, koji se obilježava kao Dan državnosti BiH, bio redovan radni dan.

24.11.2022

“Upravljanje kvalitetom u javnom sektoru s posebnim osvrtom na primjenu u inspekcijskim organima“ bila je tema jučerašnje jednodnevne, zajedničke, “in house”obuke koja je organizirana za rukovodioce i uposlenike Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Gosti predavači bili su prof dr. Elvir Čizmić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je govorio o savremenim konceptima menadžmenta i upravljanju kvalitetom, te prof dr. Đevad Šašić koji je održao predavanje o temi "Upravljanje kvalitetom u javnom sektoru (CAF model)".

24.11.2022

Sutrašnji dan, 25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kada je prije 79 godina održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH. Tada su potvrđene njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Najvažniji zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je odluka kojom je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država, u kojoj će svi narodi imati ista prava.

02.11.2022

Odmah nakon dostavljenih fotografija o prizorima nelegalne prodaje u ulici Muhameda Kantardžića u Sarajevu direktor Kantonale uprave za inspekcijske poslove KS zahtijevao je promptnu reakciju kantonalnih tržišno-turističkih inspektora, koji su uz asistenciju policijskih službenika PU Centar odmah izašli na jednu od ranije targetiranih lokacija na kojima se vrši nelegalna prodaja.

27.10.2022

Nakon medijskih natpisa i fotografija o najezdi žohara u MZ Malta na području Općine Novo Sarajevo, pet sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske polsove KS je po zahtjevu direktora od ranih jutarnjih sati na terenu i provode pojačane inspekcijske nadzore nad poslovnim subjektima na tom lokalitetu. Inspekcijskim nadzorima do sada je obuhvaćen veći broj subjekta u poslovanju s hranom, te drugih subjekata koji obavljuju društvenu, privrednu ili javnu djelatnost.

13.10.2022

Na proširenom kolegiju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS danas je u prostorijama Uprave u Nedžarićima održana prezentacija strateških ciljeva ovog organa u predstojećem periodu, u skladu sa Akcionim planom 2022 – 2024 godina, a u odnosu na ranije provedeni zajednički okvir samoprocjene.
Kako je tom prilikom istaknuto glavni menadžment definira viziju i strateške ciljeve organizacije, koji dalje determiniraju i usmjeravaju odluke, akcije i ljudske resurse u organizaciji, odnosno Upravi u ovom slučaju.

02.09.2022

S obzirom da je danas službeno počela izborna kampanja za Opće izbore u Bosni i Hercegovini Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo podsjeća sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata na području Kantona Sarajevo.

08.08.2022

Uoči početka 28.Sarajevo Film Festivala, direktor Kantonalne uprave za inspekcjske poslove KS Fahir Halilović, održao je danas sastanak sa prvim saradnicima radi usaglašavanja dogovora u vezi sa aktivnostima inspekcijskih organa koje se i ove godine realiziraju pojačanim intenzitetom za vrijeme održavanja SFF-a, od 12. do 19. augusta 2022. godine.

05.08.2022

Kantonalni zdravstveni inspektori, prema planu i programu Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP KS, tokom mjeseca juna i jula 2022. godine vršili su pojačane nadzore zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, s akcentom na laboratorijsku dijagnostiku kako iz javnog tako i iz privatnog sektora. Tokom navedenog perioda izvršeno je ukupno 86 nadzora, te doneseno 27 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, te je izdato devet prekršajnih naloga sa ukupnim novčanim iznosu od 20.920,00 KM.

10.07.2022

Nakon što je objavljena informacija u medijima da sa se na području Općine Stari Grad pojavilo onečišćenje Miljacke krvlju, dežurni inspektori veterinarske inspekcije odmah su izašli na teren, te u momentu kontrole nisu zatekli ispuštanje krvi kroz kanalizacione cijevi.
Evidentno je da je do onečišćenja došlo usljed toga što se građani ponovo nisu pridržavali prethodno datih uputstava Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

01.07.2022

U povodu predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS uz policijsku asistenciju će vršiti pojačane inspekcijske nadzore nad radom stočne pijace u Sarajevu, kao i kontrolu životinja u prijevozu, te vršiti kontrolu proizvoda životinjskog porijekla na području Kantona Sarajevo.

17.06.2022

Delegacija BiH boravi u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama  u organizaciji Ambasade SAD-a u Sarajevu koja ujedno i finansira obuku pod nazivom „Sprečavanje  i borba protiv korupcije u zdravstvenom sketoru“ za članove Operativne grupe za borbu protiv korupcije u zdravstvenom sektoru KS.
 

06.06.2022

Skupština Kantona Sarajevo danas je u sedmom nastavku 52. radne sjednice usvojila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS koji je skupštinskim zastupnicima prezentirao direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo Fahir Halilović.
 
Tom prilikom Halilović je naveo da je prema godišnjem Programu rada za 2021. godinu bilo planirano da se izvrši 37.769 inspekcijskih nadzora, a da je obavljeno 45.444, što je više za 7.675 inspakcijskih nadzora ili 20,32 posto.