Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda

29.08.2024

Na osnovu plana službenih kontrola jula 2024. godine, inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda.
 
U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene procesa rada, analizom briseva površina, opreme i pribora, te mikrobiološka kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 
 
Ukupno je uzeto 113 briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih i 63 uzorka sladoleda. Od ukupno uzetih 113 uzoraka briseva, rezultati 19 briseva nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ( "Sl. glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti. 
 
Kada su u pitanju uzorci sladoleda od ukupno 63 uzorka, rezultati kod 3 uzorka sladoleda nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu ( "Sl. glasnik BiH", br.11/13, 79/16 i 64/18), odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme iznad definisanih graničnih vrijednosti. Prisutnost utvrđenih mikroorganizama u namirnicama je najčešće indikator nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sa namirnicama.
 
Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja  inspektori za hranu su izdali ukupno  21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno provođenje korektivnih mjera.