KUIP:Tokom protekle noći nije bilo kršenja naredbi o zabrani rada

13.03.2021

Kontrolama kombinovanih timova kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora, te Jedinice za podršku MUP-a KS, koje su počele sinoć u 18:00 sati i trajale do jedan sat iza ponoći, na području svih devet općina Kantona Sarajevo, nisu utvrđena kršenja rada ugostiteljskih objekata, ni ostalih subjekata nadzora nakon 20:00 sati .
Osim toga, tokom jučerašnjeg dana na području KS je izvršeno ukupno 196 inspekcijskih nadzora u predmetu kontrole poštivanje propisanih naredbi i mjera u ugostiteljskim objektima, trgovinama, kladionicama, drive- in punktovima, javnom gradskom prevozu, kao i kod upravitelja zgrada.
Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 35 rješenja o otklanjanju nedostataka i 12 prekršajnih naloga u novčanom izosu od 21.000 KM, od čega šest prekršajnih naloga kladionicama (uposlenici i igrači bez maski, nepoštivanje fizičke distance, prekobrojnost, neposjedovanje dezinfekcionog sredstva za ruke), četiri prekršajna naloga javnom gradskom prevozu (po dva prekršajna naloga KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i Centrotrans d.d. Sarajevo zbog prekobrojnost putnika, kršenje propisane fizičke distance između putnika, nije obezbijeđeno prisustvo Covid redara u vozilima), te dva prekršajna naloga trgovinama (nehigijena).
Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, sinoć u 20:00 sati na području Kantona Sarajevo na snagu je, Odlukom Vlade KS, nastupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev određenih djelatnosti. Zabranom, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, između ostalih su izuzete trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti, koji su također pod inspekcijskim nadzorom.
Zahvaljujemo privrednim subjektima na saradnji i razumijevanju, te najavljujemo da će sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcije KS tokom dana i večeras nastaviti provođenje nadzora iz svoje nadležnosti u skaldu sa Zaključkom koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela u ponedjeljak 8. marta.