Nakon brze reakcije građana:Sankcionisano kršenje higijesnko-epidemioloških mjera u gradskom tramvaju

01.04.2021

Nakon što su se danas na društvenim mrežama pojavile fotografije iz tramvaja gdje je uočena prekobrojnost putnika, bez pridržavanja predviđene distance, kao i prisustva covid redara, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji su u tom trenutku provodili nadzor u trolejbuskom saobraćaju, preusmjerili su nadzore i na vozila tramvajskog saobraćaja. Nedugo nakon toga u postupku hitno provedenog inspekciskog nadzora konstatovali su i potvrdili očigledno nepridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, radi čega su i sankcionisali KJKP "GRAS" novčanom kaznom od 3.500 KM.
Inspekcijski nadzori u javnom gradskom prevozu vrše se s ciljem kontrole poštivanja donesenih naredbi kriznih štabova oba nivoa vlasti, kao i u skladu sa zaključcima Vlade KS, a u vezi sa članom 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Tokom mjeseca marta 2021.godine kantonalni sanitarni inspektori su ulažući maksimalne napore, uz angažman svih raspoloživih kapaciteta, pored ostalih subjekata nadzora izvršili i 588 inspekcijskih nadzora u svim prevoznim sredstvima javnog gradskog prijevoza oba prijevoznika.
Radi utvrđenih nepravilnosti koje su se odnosile na prekobrojnost putnika, kršenje propisane fizičke distance između putnika, kao i nedostatak Covid redara, izdato je 211 rješenja o otklanjanju nedostataka i 64 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 112.000,00 KM. (46 prekršajnih naloga/80.500,00KM KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i 18 prekršajnih naloga/31.500,00KM Centrotrans d.d. Sarajevo).
Zahvaljujemo savjesnim građanima na pravovremenoj reakciji o kršenju mjera i ujedno se koristimo prilikom da ih pozovemo na dalju saradnju. Od subjekata nadzora tražimo da u kriznom periodu, izazvanom eskalirajajućom situacijom prouzrokovanom širenjem korona virusa, poštuju propisane mjere, te da na taj način zajedničkim aktivnostima gradimo povjerenje i legitimitet.