S ciljem zaštite prava potrošača u KS pojačane kontrole tržišno-turističkih inspektora

13.09.2023

 
Nakon stupanja na snagu Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, usvojene na sjednici Vlade FBiH 31.augusta 2023.godine, kantonalni tržišno-turistički inspektori KUIP-a će s ciljem zaštite interesa potrošača u Kantonu Sarajevo, te stabilizacije tržišnih i ekonomskih prilika, intenzivirati inspekcijske nadzore koji se odnose na kretanje cijena na tržištu.
 
Pozivamo sve subjekte nadzora na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedene odluke, s obzirom da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost inspektori djelovati izdavanjem prekršajnih naloga. Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250,00 KM do 2.500,00 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice koje ima registrovanu djelatnost.
 
Građani KS istovremeno se pozivaju da sva eventualna odstupanja i promjene cijena pravovremeno prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
 
Napominjemo da su Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode obuhvaćeni sljedeći proizvodi: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, kravlje mlijeko, svježa jaja, bijeli šećer kristal, sve vrste svježeg mesa, jestivo suncokretovo ulje, deterdžent za veš u prahu, te tečni deterdžent za suđe.
 
Kantonalna uprava kontinuirano dostavlja Vladi Kantona Sarajevo mjesečne izvještaje Inspektorata tržišno-turističke inspekcije o izvršenim inspekcijskim nadzorima poštivanja navedenskih zakonskih propisa, broju izvršenih inspekcijskih nadzora i izdatih kazni privrednim subjektima, sa posebnim osvrtom na poštivanje marži na osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine.