"Mojim kolegama teško padaju kletve upućene njima i njihovim porodicama. Oni samo rade svoj posao" - Glasnogovornica KUIP KS o stanju u inspektoratu

Rad inspektora na terenu, bar kada je riječ o Kantonu Sarajevo zbog aktuelne epidemiološke situacije i nakon 22 mjeseca pandemije još uvijek intenziviran, uz poduzimanje preventivno-korektivnih mjera, kao i represivnih mjera kod grubog nepoštivanja važećih naredbi, navedeno je u saopćenju KUIP Kantona Sarajevo.
 
Nove okolnosti i novi uslovi života i rada, navode nam, i za nnjih kao organ, koji je od početka direktno uključen u praćenje provođenja donosenih mjera, bile su nepoznanica, ali sve ono što se dešavalo zahtjevalo je brzo prilagođavanje na dananoćni rad, bez slobodnog vikenda, stalnu pripravnost, a istovremeno i obazrivost i razumijevanje prema subjektima nadzora. Sumirati rad inspektora u pandemijskom periodu, uz malu digresiju da su u jednom periodu većina inspketora KUIP-a po ovlaštenju radila kao sanitarni inspektori, zbog potkapacitiranosti sanitarne inspekcije,  teško je sažeti u jednoj izjavi,a  ne podcijeniti učinjeno, kazala nam je Vildana Brdarić u toku razogovora.
 
- Neću nimalo pogriješiti ako kažem da su to heroji, koji nisu poklekli pred izazovom nepoznatog, straha od bolesti i zaraze, koji su pokazali pravi patriotizam i ljudski i profesionalno odgovorili težini zadatka, ne pitajući za radno vrijeme, vikende, dan ili noć - navodi glasnogovornica KUIP-a.
 
Bez obzira na to sav gnjev i neslaganje subjekata sa zakonskim normativima se upravo projiciraju na inspkciji, te su inspketori  nerijetko kap koja prelije njihovu punu čašu, zbog čega je neophodno brzo reagovati, pravilno procijeniti i napraviti ispravan pristup subjektu nadzora kako bi se izbjegao fizički sukob ili psihički slom subjekta, a nadzor ipak obavio, kaže naša sagovornica u toku razgovora za Source. 
 
- Na kraju dodajem da su tokom protekla 22 mjeseca sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili oko 20 000 inspekcijskih nadzora svih privrednih subjekata u KS na koje se donesene naredbe kriznih štabova  odnose (ugostitelji, tržni centri, trgovine, pakovanje i veleprodaja hrane, call centri, frizersko-kozmetički saloni, pekare, kladionice, skijališta, sredstava javnog prevoza, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite itd ). U tom periodu izdato je 1.037 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 1.840,145 KM,  te 3.231 rješenje kojima su naređene prevenitivo-korektivne mjere -  izjavila je za Source Vildana Brdarić, strućna sardnica za informisanje KUIP Kantona Sarajevo.
 
 
(Amer Mujezinović)
 
 
Izvor: 
www.source.ba
Autor: 
Amer Mujezinović,novinar
Utorak, 7. Decembar 2021