Nakon prijave Zavoda za javno zdravstvo KS o sumnji na trovanje hranom u Javnoj ustanovi 'Djeca Sarajeva' juče je u popodnevnim satima izvršen timski nadzor sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo KS. Inspekcijski nadzori izvršeni su u prostorijama Centralne kuhinje na Mojmilu, kao i u Vrtiću "Skenderija".
U postupku inspekcijskog nadzora izvršen je detaljan pregled prostorija, te je uzeto ukupno 20 briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenika, kao i 11 uzorka hrane, uključujući i 4 kontrolna uzorka hrane od ponedljeka i utorka. Inspekcijski nadzor je nastavljen i danas, a do sada je izvršen pregled svih 14 uposlenika Centralne kuhinje, kojima je naređeno da urade i preglede stolice na parazite. Pored toga, danas će biti pregledana i sva vozila i posuđe za distribuciju hrane.
Za sada možemo kontataovati da :
-Higijensko-sanitarno stanje objekta u momentu kontrole zadovoljava Zakonom propisane uslove;
-svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice dobijene na osnovu pregleda izvršenih u Zavodu za javno zdravstvo KS;
-da se u objektima redovno vrže dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.;
-da se jednom sedmično rade i laboratorijske analize hrane iz ove, kao i kuhinja svih vrtića u sastavu JU "Djeca Sarajeva";
-da se sedmično uzimaju i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenika i isti su prema dosadašnjim analizama uredni;
-Da imaju sklopljen ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo KS o kontinuiranom vršenju ovih usluga.
-U postupku nadzora konstatovano je da se u Centralnoj kuhinji JU 'Djeca Sarajeva' uzorci hrane čuvaju 72 sata i isti su uzeti na analizu.
Napominjemo da je posljednja inspekcijska kontrola u objektu Centralne kuhinje na Mojmilu izvršena 23.decembra prošle godine, kada je nalaz bio uredan. S obzirom da analize uzetih uzoraka još nisu završene, za sada nismo u mogućnosti govorito o mogućim uzrocima trovanja.
Dodajemo i da je subjekt u poslovanju hranom obavezan sklopiti ugovor sa ovlaštenom laboratorijom, radi redovne kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, koju je dužan vršiti jednom mjesečno, što inspekcija kontoliše prilikom nadzora .