Akcija sanitarnih inspektora i Specijalne jedinice MUP-a KS u glavnom gradu BiH:18.000 KM za prekrštelje

08.08.2020

U nastavku intenzivnih inspekcijskih nadzora, koji imaju za cilj unaprjeđenje sistema borbe protiv epidemije korona virusa u Kantonu Sarajevo, pet timova sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspkcijske poslove je sinoć, uz asistenciju Specijalne jedinice MUP-a KS, proveli nadzore nad poštivanjem higijensko-epidemiloških mjera u ugostiteljskim objektima i poštivanjem radnog vremena do 23:00 sata.
U nadzorima kojima je bilo obuhvaćeno 11 ugostiteljskih objekata na području općina Stari Grad i Centar sankcionisano je šest ugostiteljskih objekata kojima je izrečeno 10 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 18.000 KM. Razlog za izricanje navedenih novčanih sankcija bilo je nepoštivanje socijalne distance, nenošenje i nepravilno nošenje maski, te nevršenje obavezne dezinfekcije prostora, dok nepoštivanje radnog vremena iza 23:00 sata sinoć nije utvrđeno.
Dodajemo i da je kontrolisanim subjektima nadzora naloženo i u momentu kontrole uspostavljeno provođenje propisanih mjera.
Intezivne inspekcijske kontrole, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i nardbe kriznih štabova, biće nastavljene i u predstojećem periodu, s ciljem kontrole poštivanja i uspostavljanje higijensko-epidemioloških mjera naloženih Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.