Aktivnosti

11.07.2024

Obavljajući inspekcijske nadzore nad primjenom propisa u okviru nadležnosti utvrđenih državnim, federalnim i propisima Kantona Sarajevo, kantonalni inspektori svih 10 inspektorata koji djeluju u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u prvoj polovini 2024.godine, postupajući po prijavama, pritužbama i pisanim zahtjevima pravnih i fizičkih lica, drugih organa, te planovima i programima rada za tekuću godinu, izvršili ukupno 16.302 inspekcijska nadzora.

05.07.2024

Suzbijanje bespravnog prometa sa posebnim akcentom na akciznu robu – cigarete, rezani duhan i dr. koja se prodaje bez odobrenja mjerodavnog organa i dokumentacije o porijeklu robe predstavlja jedan od prioritetnih zadataka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnono tržišno-turističkih inspektora, koji provode stalne kontrole, ali i organiziraju zajedničke aktivnostie sa pripadnicima MUP-a KS na svim frekventnim lokalitetima na područiju Kantona Sarajevo u prijepodnevnim i popodnevnim terminima, ali nerijetko i danima vikenda.

05.07.2024

Tokom ljetne turističke sezone fokus inspekcijskih aktivnosti Inspektorata tržišno-turističke inspekcije, između ostalog, usmjeren je i na rad turističkih vodiča u Kantonu Sarajevo, a u pogledu posjedovanja odobrenja za rad izdatog od nadležnog organa prema mjestu prebivališta, kao i ispunjavanja uslova za turističkog vodiča.
Pri obavljanju poslova turistički vodič mora imati iskaznicu kojom se utvrđuje njegovo svojstvo, a koju mora nositi na vidljivom mjestu. Iskaznicu turističkog vodiča izdaje nadležno kantonalno ili federalno ministarstvo.

15.05.2024

Nakon što se Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS posljednjeg mjeseca obratilo više privrednih subjekata sa područja Kantona Sarajevo iz oblasti trgovine i ugostiteljstva da su bili meta "lažnih inspektora" koji su im iznuđivali ili uspjeli iznuditi novac, s ciljem zaštite integriteta inspekcijskog posla i kantonalnih inspektora, te sprečavanje nastanka eventualne štete, ukazujemo na važne elemente inspekcijskog nadzora propisane Zakonom o inspekcijama KS, a pomoću kojih je moguće identificirati službeno lice:
 

14.05.2024

U cilju osiguranja izvršenja zakona i drugih propisa iz nadležnosti kantonalnih tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sredinom ove sedmice na području Kantona Sarajevo realizirat će se višesedmična akcija pojačanih inspekcijskih nadzora s posebnim akcentom na rad ugostiteljskih objekata.
Težište kontrolnih aktivnosti tržišno-turističkih inspektora usmjereno je na suzbijanje bespravnog prometa roba u dijelu posjedovanja odobrenja za rad, kao i izdavanje fiskalnih računa.

08.05.2024

Nakon učestalih slučajeva obrušavanja fasade na području Kantona Sarajevo Inspektorat urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS podsjeća da je održavanje zajedničkih dijelova zgrade, u konkretnom slučaju fasade, zakonska obaveza etažnih vlasnika, predstavnika etažnih vlasnika, upravnika, kao i obaveze Grada i općina za planiranje sredstava u budžetu.

03.05.2024

Uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su dan prije prvomajskih praznika, odnosno 30.aprila 2024. godine, uzeli učešće u dobrovoljnoj akciji pošumljavanja na lokalitetu iznad sela Dejčići u Općini Trnovo na kojoj su zasadili sadnice bijelog bora. Ovu aktivnost organiziralo je Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo - šume" d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, koje je za akciju pošumljavanja obezbijedilo sadni materijal i alatke.

03.05.2024

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kontinuirano radi na poboljšanju svojih planiranih aktivnosti,  kako bi se osigurao zakonit rad na terenu, ali i kako bi se pružila podrška subjektima nadzora, u smislu poštivanja zakonskih odredbi. 
Akcenat Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu stavlja se na očuvanje zdravlja ljudi, te na sprječavanju širenja zaraznih bolesti različitim putevima. 

16.04.2024

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS s ciljem zaštite integriteta inspekcijskog posla i kantonalnih inspketora, te sprečavanje nastanka eventualne štete, ukazuje svim privrednim subjektima u Kantonu Sarajevu, ukoliko se susretnu sa sumnjivim osobama koje se predstavljaju kao inspektori ovog organa, na sljedeće elemente inspekcijskog nadzora propisane Zakonom o inspekcijama KS, a pomoću kojih je moguće identificirati službeno lice:

09.04.2024

Povodom nastupajućih dana Ramazanskog bajrama, svim uposlenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i njihovim porodicima, kao i svim građanima islamske vjere u Kantonu Sarajevo, Bosni i Hercegovine i  dijaspori,   upućujemo iskrene čestitke sa željom da ove mubarek dane, kojima se obilježava završetak posta,  provedete ispunjeni srećom, berićetom i porodičnom toplinom.   
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

09.04.2024

Putovanje s kućnim ljubimcima (psima, mačkama) Planiranje i priprema ključni su za uspješan odmor s vašim ljubimcem, Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je pripremila par savjeta kako bi vam olakšala putovanje sa ljubimcem.  Prvi korak  Posjetite svog veterinara i posavjetujte se sa njim o tome je li vaš pas/mačka sposoban za avanturu. Životinje s ozbiljnim zdravstvenim problemima ili problemima u ponašanju trebaju ostati kod kuće. Isto vrijedi i za starije pse/mačke i štence/mačiće koji još doje ili nisu u potpunosti cijepljeni.

13.03.2024

U prostorijama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jučer je održan sastanak direktora Adisa Mešića i saradnika sa predstavnicima Udruženja poslodavaca KS na kojem je razgovarano o općim problemima s kojima se suočavaju privredni subjekti u Kantonu Sarajevo, te modalitetima za njihovo rješavanje kroz izgradnju partnerskih odnosa sa inspekcijskim organima.

08.03.2024

 
„Drage dame, sretan Međunarodni dan žena-8.mart. Vaša hrabrost, odlučnost i vizija su inspiracija. Živite život po vlastitim uslovima i budite ponosne na svoj put."
Čestitku povodom Dana žena upućuje Uprava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

06.03.2024

Iako se šumski požari mogu pojaviti tokom cijele godine, proljeće i ljeto su najkritičniji periodi, s obzirom da je to vrijeme proljetnih radova, čišćenja, spaljivanja korova i drugog otpada, ali i period kada se zbog lijepog vremena očekuje veći broj izletnika na okolnim planinama i izletištima.
 

29.02.2024

 
Odgovarajući na referendumsko pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine-Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?", prije 32.godine, više od 63 % punoljetnih građana Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasalo je ZA nezavisnost Bosne i Hercegovine.
1.mart obilježava se i proslavlja kao jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji naše zemlje.

20.02.2024

Zakonom o zaštiti na radu ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 79/20) uređena su prava, obaveze i odgovornost poslodavaca i radnika u vezi sa provođenjem i poboljšanjem sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu, kao i opća načela prevencije, sistem pravila sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, čijom primjenom se postiže sprečavanje povreda na radu, profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi sa radom.

10.01.2024

U skladu sa Planom rada za januar 2024. godine Inspektorat tržišno-turističke inspekcije realizuje predviđene kontrole rada smještajnih jedinica na lokalitetu Kantona Sarajevo, sa posebnim fokusom na kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta.
 

03.01.2024

Dana 02.01.2024.godine u večernjim satima, a na poziv dežurnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo upućenog direktoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, izvršen je usmjereni inspekcijski nadzor kantonalne veterinarske inspekcije na okolnosti pronalska mesa divljači u zaustavljenom vozilu od strane PS Trnovo u mjestu Garež, tokom obavljanja saobraćajne kontrole.

21.12.2023

Nakon što je Vlada KS na području općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Ilidža juče proglasila epizodu 'Uzbuna” kantonalni inspektori primjenjuju interventne mjere i aktivnosti predviđene epizodama "Upozorenje" i "Uzbuna" Plana intereventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu.

11.12.2023

Nakon što je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo juče epizodu „Upozorenje“ za područje Kantona Sarajevo kantonalni saobraćajni inspektori su u saradnji s policijskim službenicima istog dana počeli sa aktivnostima vezanim za realizaciju Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.