DRUGI O NAMA

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove smo dobili odgovor da je postupajući inspektor obavio kontrolu u ViK-u, u vezi sa ovim konkursom.

Izvor Oslobođenje
Autor Almir Šarenkapa

Nakon obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su i na tržište BiH distribuirane bombone "Kiss me" sa okusom limuna, maline i crne ribizle, za koje je utvrđeno da sadrže previsok nivo Kvinolin žute boje (E 104) i Tartrazina (E 102), kantonalni inspektor za hranu je odmah poduzeo mjere iz svoje nadležnosti i izvršio inspekcijski nadzor kod pravnog lica Nexgen d.o.o. Sarajevo, kao distributera tog proizvoda za BiH.

Izvor Klix.ba
Autor A.D.

U toku protekle sedmice Inspektorat saobraćajne i cestovne inpekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je uz asistenciju Granične policije BiH vršio pojačane inspekcijske nadzore prijevoza putnika kombi vozilima na području Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Kontrolisano je više od 80 vozila i sačinjeno 36 zapisnika o inspekcijskom nadzoru na osnovu kojih će, radi utvrđenih prekršaja, biti izdata 34 prekršajna naloga u novčanom iznosu od oko 20.000 KM.

Izvor Radiosarajevo.ba
Autor Semra Hodžić

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), kako je bilo i najavljeno, provodili su pojačane nadzore tokom oba dana prvomajskih praznika na području Kantona Sarajevo, dok su veterinarski inspektori sa kontrolama iz svoje nadležnosti počeli sedmicu ranije.
Prioritetni cilj tih aktivnosti bila je zaštita zdravlja građana, kao i sprječavanje svih oblika sive ekonomije i kršenja zakonskih propisa iz nadležnosti Uprave, kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Izvor SLOBODNA BOSNA
Autor FENA

Građani Sarajeva Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove,a u okviru koje djeluje devet inspektorata i 27 inspekcija, upute oko 70 prijava dnevno, dok inspektori dnevno učestvuje u pet ročišta na sudu.

Glasnogovornica te uprave Vildana Brdarić u razgovoru za Fenu govorila je o tome na šta se građani najviše žale, na koji način, ali i zbog kojih neregularnosti mogu kontaktirati inspekciju.

Izvor Vijesti.ba
Autor Alma Zukanović/FENA

A za 1. maj posebno će se kontrolisati radnici koji budu pronađeni na radim mjestima. Vlada KS kaže morat će im se platiti prekovremeni rad.

Zbog trgovine mesa za prvomajske praznike, rizika od šumskih požara, ilegalne sječe te izrabljivanja radnika, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za vrijeme praznika pojačali su inspekcijske nadzore na području cijelog Kantona.

Izvor TV 1
Autor TV 1

U Otvorenom studiju uoči 8. marta, Dana žena, govorilo se o položaju te populacije zaposlene u trgovinama. Najteža kršenja zakona o radu, prava na dostojanstven rad i platu, bilježe se u brojnim trgovinama gdje je uposlen najveći broj žena. Sektor trgovine zapošljava više od 151.000 osoba, a Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BIH ima manje od 13.000 članova. Zbog nedostajućeg broja inspektora i preblagih kazni, poslodavci su stimulirani kršiti zakone i ponašati se kao robovlasnici.

Izvor Federalni radio -Otvoreni studio 06.03.2019.godine (Vrijeme:29 -37 )
Autor Urednica: Lejla Hodžić

Inspektor za zaštitu dobara baštine KUIP-a pokrenuo je danas inspekcijski postupak iz svoje nadležnosti nad okolnostima izmjene boje fasade prizemlja na objektu Halid-dvor u Ulici Hiseta broj 1, u dijelu gdje je smješten kafić ''Retro''.

Nadzor je proveden u saradnji sa nadležnom inspekcijskom službom Općine Centar, a u prisustvu predstavnika pravnog lica ''Sanja CO'' d.o.o, u sklopu koje posluje kafić ''Retro'', koji je ujedno i investitor radova.

Izvor Depo portal
Autor Depo

Izvor BHT 1 (Minutaža 16:10 -22.20)
Autor Suela Bajic

Poreska Uprava FBiH prikuplja podatke o osobama koji trguju na crno putem društvenih mreža, saopštili su iz Uprave. No nema odgovora do kakvih su podataka došli, koliko je osoba kontrolisano, i na šta se konkretno odnose provjere. Istražili smo, kako sigurno kupovati putem interneta, koji su mehanizmi zaštite trgovaca, ali i šta nedostaje BiH da bi se internet trgovina uredila.

Izvor N1 (Prilog emitovan od 14. do 17.minute Dnevnika u 19 h)
Autor Aleksandra Tolj