Black Friday:Sankcije SCC-u zbog nepoštivanja higijesnko-epidemioloških mjera

27.11.2020

Planske aktivnosti kantonalnih sanitarnih inspektora u KS danas su isključivo usmjerene na kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, posebno u velikim trgovačkim centrima na području KS, a u skladu sa najavljenim vikendom velikih akcijskih prodaja.
 
Do sada je najveće odstupanje evidentirano u tržnom centru SCC, čijem će pravnom i odgovornom licu, radi utvrđenih nedostataka, odnosno prekobrojnosti posjetitelja, posebno u prizemlju zgrade, ali i nepoštvanja propisane fizičke distance, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom novčanom iznosu od 3.500 KM. U momentu nadzora, koji i dalje traje, postupajući inspketor je u redovima ispred trgovina u prizemlju Centra evidentirao prisustvo oko 100 osoba, koje nisu poštovale propisanu fizičku distancu. Trgovine pred kojima su formirani redovi, ograničile su broj ulazaka, čime su se formirali redovi u prostoru Centra, gdje je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS svako okupljanje strogo zabranjeno. S ciljem uspostavljanja higijesnko-epidemioloških mjera inspektor je odmah naredio zatvaranje svih ulaza u centar, izuzev glavnog, a na teren su, s obzirom na redove koji su formirani i ispred glavnog ulaza, izašli i pripadnici MUP- a KS.
 
Kantonalni sanitarni inspektor je i dalje u SCC-u gdje nastavlja prati uspostavljanje mjera, ali i kontrole u pojedinačnim trgovinama koje su organizovale popuste.
 
Podsjećamo da je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS trgovinama dozvoljena jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora, s tim da ta brojka, bez obzira na kvadraturu prostara, ne može biti veća od 30 prisutnih, što ne uključuje uposlene osobe. Subjekti su dužni obezbijediti praćenje broja osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta, a u manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. Da bi se onemogućilo zadržavanje posjetilaca u hodnicima tržnih centara, po naredbi se trebaju ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak.
 
Inspekcija će po službenoj dužnosti i dalje pratiti poštivanje higijensko-epideioloških mjera radi čijeg je nepoštivanja do sada izdala 421 prekršajni nalog u iznosu od 725 245 KM, te 1009 rješenja kojima su naređene korektivne mjere.