Inspektori KUIP-a KS nastavalju ulagati maksimalne napore s ciljem uspostavljanja i primjene epidemioloških mjera u KS

02.02.2021

Imajući u vidu još uvijek nepovoljnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS ulaže dodatne napore na prevenciji širenja i smanjenja rizika od bolesti COVID 19. Tako je u danima vikenda izvršeno 30 timskih inspekcijskih nadzora sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada u saradnji sa Jedinicom za podršku MUP-a Kantona Sarajevo.
 
Nepoštivanje epidemioloških preporuka utvrđeno je kod četiri subjekta nadzora, neizdavanje fiskalnih računa kod tri, neprijavljen radnik u jednom kao i jedan slučaj rada bez odobrenja nadležnog organa. Za navedene nepravilnosti kantonalni inspektori su izrekli ukupno osam prekršajnih naloga u iznosu od 17.450 KM.
Osim toga, tokom vikenda je zvršeno i osam sanitarno- inspekcijskih nadzora u tržnim centrima, zbog očekivane masovnije posjete, pri čemu je kod četiri subjekta nadzora utvrđeno nepoštivanje epidemioloških preporuka i na licu mjesta naložene hitne korektivne mjere, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.

Takođe, sanitarni inspektori su u danima vikenda vršili cjelodnevni nadzor na skijalištima Igmana i Bjelašnice, koji su bili izuzetno posjećeni i radi obilježavanja dana Igmanskog marša. Na skijalištima obje olimpijske planine tokom mjeseca januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.
 
Kod utvrđivanja kršenja epidemioloških mjera inspektori, zbog hitnosti, korektivne mjere nalažu usmenim putem u momentu nadzora, a zapisnikom konstatuju činjenično stanje u skladu sa članom 57. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takve mjere, zbog kratkog roka se otklanjaju odmah, a uglavnom se radi o uspostavljaju distance na pojedinim liftovima.
 
Inspektori KUIP-a i dalje nastavljaju ulagati maksimalne napore kako bi se obezbijedilo provođenje svih propisanih epidemioloških mjera i smanjila mogućnost zaraze u KS, radi čega i ovoga puta pozivamo privredne subjekte, ali i građane na strogo poštivanje propisanih mjera i preporuka kriznih štabova, kako bismo zajednički doprinijeli zadržavanju i poboljšavanju postojećeg stanja u vezi sa epidemijom COVID 19.