Inspektori KUIP-a pratiće poštivanje epidemioloških mjera na biračkim mjestima u KS

14.11.2020

Tokom sutrašnjeg izbornog dana timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS pratiće odvijanje izbornog procesa na Lokalnim izborima 2020.godine u uslovima epidemije COVID-a 19 na području svih devet općina Kantona Sarajevo. U tom smilsu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-a KS koji će po službenoj dužnosti  biti raspoređeni na biračkim mjestima, te u slučaju eventualnih nepridržavanja  higijesnko-epidemioloških mjera o tome obavijestiti inspekcijske organe, kako bi pravovremeno poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19 kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.
Kako bi se osiguralo poštivanje propisane obavezne fizičke distance od najmanje 1,5 m i spriječila koncentracija većeg broja ljudi na biračkom mjestu, veoma je važno kontrolisati protok birača. Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da broj birača koji može ući na biračko mjesto u jednom trenutku, odgovara broju glasačkih kabina, dok je ispred ulaza na biračko mjesto potrebno osigurati dovoljno prostora kako bi birač koji izlazi bio najmanje 1,5 m udaljen od birača koji ulazi, i obrnuto.

Birači koji u hodniku čekaju u redu za glasanje trebaju biti fizički distancirani jedan od drugog minimalno 1,5 metar, što je dužan osigurati za to zadužen član biračkog odbora, kao i učiniti dostupnim sredstvo za dezinfekciju, kako bi birači mogli izvršiti dezinfekciju ruku prije i nakon glasanja.
Svi birači dužni su se pridržavati propisane fizičke distance, izbjegavati fizički kontakt i obavezno nositi zaštitne maske, osim prilikom utvrđivanja identiteta kada su je dužni skinuti, vodeći računa o propisanoj fizičkoj distanci, jer u suprotnom, prema Instrukciji CIK-a, neće moći biti evidentirani za glasanje.

Ispred ulaza na biračko mjesto, član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda, dužan je beskontaktno izvršiti mjerenje tjelesne temperature birača, te ukoliko ustanovi da je povišena, dužan je birača uputiti u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinficirana i očišćena. Ovde je važno naglasiti da se povišenom tjelesnom temperaturom smatra temperatura od najmanje 37,2 °C.

Pozivamo birače da se s ciljem zaštite zdravlja i sprečavanja širenja epidemije pridržavaju propisanih mjera, te prate upute službenih osoba na biračkim mjestima.