Kod subjekta koji pružaju usluge smještaja u KS inspektori kontrolišu obračun i uplatu boravišne takse

29.12.2017

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vrše stalne nadzore nad radom ugostiteljskih objektata koji pružaju usluge smještaja u Kantonu Sarajevo. Inspekcijski timovi su na terenu svakodnevno prisutni u dvije smjene, a tako je i u ovom prednovogodišnjem periodu. Kontrole se provode sa posebnim fokusom na obračun i uplatu boravišne takse, s tim da se izvještaji o provedenim nadzorima dostavljaju dva puta mjesečno Ministarstvu privrede KS i Turističkoj zajednici KS.

U toku novembra i decembra 2017.godine kantonalni tržišno-turistički inspektori su provodeći inspekcijske nadzore nad primjenom Zakona o turizmu KS i Odluke o visini boravišne takse izvršili ukupno 69 inspekcijskih nadzora kod subjekta koji pružaju usluge smještaja, te tri putničke agencije. Kod navedenog broja subjekata, u kontrolisanom periodu, obračunata boravišna taksa iznosi 548.972 KM, a iznos neuplaćene boravišne takse na račun Turističke zajednice KS je 7.950 KM. Kod kontrolisanih subjekata, za period koji je obuhvaćen kontrolom, evidentirano je ukupno 294.140 noćenja, te 146.967 gostiju.

Radi utvrđenih nepravilnosti, koje se odnose na neuplaćenu boravišnu taksu Turističkoj zajednici KS, te nepravilnosti u radu putničkih agencija, inspektori su djelovali izdavanjem 12 prekršajnih naloga u iznosu od 5.950 KM, a donijeli su i šest rješenja, od čega četiri o otklanjanju utvrđenih nedostataka i dva rješenja o zabrani rada. Istovremeno, u redovnim nadzorima inspektori upućuju subjekte nadzora na obavezu plaćanja članarine Turističkoj zajednici KS.