KUIP KS poziva na poštivanje obaveza obilježavanja Dana žalosti i Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

10.07.2019

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS poziva sve privredne subjekte, vlasnike ugostiteljskih objekata i sve građane KS na poštivanje Odluke Vlade FBiH, kojom je 11.juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašen Danom žalosti na teritoriji Federacije Bosne Hercegovine. Tim povodom inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će vršiti pojačan nadzor i kontrolu poštivanja Dana žalosti, uz napomenu da sanitarni inspektori od prošle sedmice provode kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz cisterni, koja je namijenjena učesnicima Marša mira i posjetiocima u Potočarima.
 
Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na taj tragični dan kada je, prije 24 godine, ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, zastave na istitucijama FBiH biće spuštene na pola koplja. Na Dan žalosti u Kantonu Sarajevo ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, kao ni druge svečanosti, osim onih koje su tematski vezane za obilježavanje genocida u Srebrenici.
 
Od svih privrednih subjekata i ugostiteljskih objekata na području KS očekuje se da, radi pijeteta prema žrtvama, sutra- 11.jula, ne puštaju muziku, a od građana da na javnim mjestima poštuju obavezu obilježavanja Dana žalosti. Pozivamo građane da ukoliko uoče nepoštivanje federalne Odluke o proglašenju dana žalosti u KS, isto omah prijave na dežurni telefon KUIP-a 770-156 ili putem vibera na broj 061 160 926, radi pravovremenog djelovanja inspekcijskih organa.
 
Evropski parlament i parlamenti mnogih država, kao i brojne međunarodne organizacije su 11. juli proglasile Danom sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima Srbrenice. Podsjećamo, u Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida.