KUIP KS:U toku prošle sedmice ugostitelji u KS kažnjeni sa 65.000 KM

06.10.2020

Kombinovani timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u prošloj sedmici, provodeći nadzore iz svoje nadležnosti u večernjim i noćnim satima, kontrolislali 25 ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo kojima su radi utvrđenih prekršaja izdali 36 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 65.000 KM, a jednom objektu zabranili rad zbog neposjedovanja odobrenja nadležnog organa. Nadzori su se i ovoga puta realizirali uz policijsku podršku službenika MUP-a KS na području općina Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Centar i Stari Grad.
 
Zbog nepoštivanja higijesnko-epidemioloških mjera, a najčešće konzumiranja nargile unutar objekata, kao i nenošenja maski i nedržanja propisane fizičke distance, sanitarni inspektori su izrekli 17 novčanih sankcija u iznosu od 32.450 KM. Tržišno-turistički inspektori su izdali 19 prekršajnih naloga sa novčanim iznosom od 32.550 KM radi nezdavanja fiskalnih računa, kao i neovjerenih ili neistaknutih cjenovnika.
 
Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili ukupno 9.503 inspekcijska nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdato je 283 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 477.445,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 842. U istom periodu inspektori su, na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja JU Zavoda za javno zdravstvo KS, donijeli 3.834 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da je za njih 3.699 rok od 14 dana istekao, kao i da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, radi vođenja evidencija u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva.