KUIP o privođenju uposlenice u akciji SIPA-e

11.01.2023

Nakon što su juče u Sarajevu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu operativne akcije "Madam", lišili slobode uposlenicu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo po Nalogu Općinskog suda u Sarajevu, istog dana je izvršen i pretres kancelarije koju je službenica koristila, a koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.
 
Ovom prilikom izražavamo zahvalnost inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu na veoma korektnom i profesionalnom pristupu, te kao institucija kojoj je prevashodni zadatak i cilj da osigura i zaštiti javne i privatne interese, osuđujemo svaki oblik koruptivnih radnji i zloupotrebe službenih ovlaštenja. Iako je ovo prvi slučaj hapšenja službenika ove Uprave od njenog osnivanja, nažalost ovaj primjer još jednom potvrđuje tvrdnje da je korupcija rak rana našeg društva.
 
Ova Uprava je u potpunosti opredjeljena za poštivanje vladavine prava i u tom smislu dajemo punu podršku svim istražnim organima i agencijama za provođenje aktivnosti iz njihove nadležnosti, kojima u svakom trenutku stojimo na raspolaganju. Istovremeno podržavamo i sve kolegice i kolege, inspektore i uposlenike Uprave, koji časno obavljaju svoj posao, te štiteći lični, ujedno štite i integritet i dignitet cijele Uprave i svih njenih uposlenika.
 
U vezi sa navedenim događajem Uprava je pokrenula zakonom predviđene interne postupke protiv privedene uposlenice, a biće poduzete i druge mjere s ciljem sprečavanja koruptivih aktivnosti. S tim u vezi biće izvršene detaljne analize i evaluacija, te revidiranje unutrašnjih kontrolnih mehanizama, kako bi se utvrdili eventualni propusti i koruptivni rizik sveo na minimum.
 
Sigurni smo da ovaj pojedinačni slučaj neće umanjiti povjerenje u rad inspekcijskih organa kod subjekata nadzora i građana Kantona Sarajevo koje ovim putem pozivamo da koriste institute prijave koruptivnih i svih nezakonitih radnji naših službenika, direktno putem linkova za prijavu korupcije na web stranici Uprave.
To ukazuje na jasno opredjeljenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajeva za kontinuitet u izgradnji povjerenja sa subjektima nadzora i građanima Kantona Sarajevo.