KUIP u dobrovoljnoj akciji pošumljavanja u Dejčićima

03.05.2024

Uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su dan prije prvomajskih praznika, odnosno 30.aprila 2024. godine, uzeli učešće u dobrovoljnoj akciji pošumljavanja na lokalitetu iznad sela Dejčići u Općini Trnovo na kojoj su zasadili sadnice bijelog bora. Ovu aktivnost organiziralo je Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo - šume" d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, koje je za akciju pošumljavanja obezbijedilo sadni materijal i alatke.
Realizacijom ovih aktivnosti naši uposlenici su dali doprinos društveno-korisnoj aktivnosti čiji su učinci neprocjenjivi uzevši u obzir da drveće ima vitalnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže naše planete apsorbirajući ugljen dioksid iz atmosfere, a osim toga proizvodi i kisik, osigurava staništa za bezbroj životinjskih i biljnih vrsta, te pomaže u sprječavanju erozije tla i regulaciji ciklusa vode.
Podsjećamo, na području Kantona Sarajevo šume i šumska zemljišta zauzimaju površinu od 82.998,88 ha, što je 65,43 posto od ukupne površine Kantona, čime se Kanton Sarajevo svrstava u red regija Evrope karakterističnih po vrlo značajnoj pokrivenosti šumama.