KUIP:Od naredne sedmice pojačane inspekcijske provjere na terenu

05.05.2020

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica po javno zdravlje, sanitarni inspektori Kantonalane uprave za inspekcijske poslove KS će početkom sljedeće sedmice, u koordinaciji sa fedelanim inspektorima, vršiti pojačane provjere kod subjekata kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 29.4.2020. godine dozvoljen rad. (trgovine na veliko i malo koje vrše promet svih proizvoda, uslužne djelatnosti, mali obrti u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima).
 
Napominjemo da su subjekti obuhvaćeni Naredbom, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, obavezni osigurati i ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), poštivanje socijalne distance od 2 m, kao i obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekat. Također, obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklarisanim dezinfekcionim sredstvom.

Smatramo od izuzetne važnosti napomenuti da cilj najavljenih aktivnosti nije poduzimanje represivnih mjera i sankcionisanje subjekata, već će inspektori primarno određivati prevenitivne i korektivne mjere. To znači da će se u slučaju eventualno konstatovanih nepravilnosti kod subjekata nadzora najprije djelovati poduzimanjem upravnih preventivno-korektivnih mjera, dok će se represivnim mjerama djelovati prema subjektima koji se donesenih mjera ne pridržavaju .
 
U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.
 
Eventualne nepravilnosti vezane za poštivanje Naredbe građani mogu prijaviti Upravi na jedan od redovnih načina komunikacije.Više na http://kuip.ks.gov.ba.