KUIP:Odlaganje kožica vršiti po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

09.08.2019

Rukovodeći se negativnim iskustvima iz prethodnih godina, pozivamo građane koji će vršiti individualno klanje kurbana na privatnim imanjima, a koja nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije KS, da odmah nakon klanja izvrše odlaganje kožica po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Detaljnije informacije mogu se dobiti u lokalnim džematima u mjestu prebivališta. Kako smo ranije pojasnili, kože kurbana nakon klanja potrebno je konzervirati soljenjem, po mogućnosti i hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču.
 
Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zaokonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430,00 KM za Kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš istovremeno pozivamo građane da navedene nepravilnosti tokom nadolazećih praznika mogu prijaviti putem vibera na broj 061 160-926.
 
Podsjećamo i da će kantonalni veterinarski inspektori prvog i drugog dana Kurban-bajrama vršiti organizovani pregled živih životinja i mesa na liniji klanja na imanju Gazi Husrev-begove medrse na Jarčedolima, koje se vrši u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH, kao i klaonicama koje imaju prijavljeno klanje tokom praznika.
 
Koristimo se prilikom da svim pripadnicima islamske vjere uputimo iskrene čestitke povodom nastupajućih dana Kurban-bajrama.