Na području KS nastavljena kontrola primjene higijensko-epidemioloških mjera propisanih federalnim naredbama

06.07.2021

Iako su Zaključkom Vlade KS od 28. juna 2021. godine na području Kantona Sarajevo u primjeni naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministartva zdravstva od 16.06.2021. godine, usvojene na 270.sjednici Vlade FBiH, inspekcijski nadzor nad njihovom primjenom se i dalje provodi dinamikom kakva je bila i ranije.
Bez obzira što je trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća kantonalni sanitarni inspektori, s ciljem sprečavanja širenja CoVid-19 infekcije vrše kontrole provođenja propisanih mjera, radi čega pozivamo sva pravna i fizička lica, kao i građane da sa njihovom primjenom nastave i u predstojećem periodu, a posebno radi zaštite ličnog, a samim tim i javnog zdravlja.
Podsjećamo, okupljanje ljudi shodno aktuelnim naredbama dozvoljeno je u uslovima do 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 osoba na otvorenom prostoru, uz obavezu držanja distance od 2 metra i nošenje maski u zatvorenim prostorima, ali i autobuskim i ostalim stajalištima gradskog prevoza, kao i drugim mjestima na otvorenom gdje se primjeti veća fluktuacija stanovništva. Iako restriktivne mjere više nisu na snazi, podsjećamo da rizik od obolijevanja zaraznim oboljenjem CoVid-19 još nije prošao, što nas obavezuje na dosljednu primjenu važećih higijensko-epidemioloških mjera, posebno zbog postojanja eventualne mogućnosti za četvrti talas koronavirusa u Bosni i Hercegovini.
Osim toga, istovremeno najavljujemo i intenzivirane kontrole subjekata u poslovanju s hranom, sa akcentom na kontrolu zdravstvene ispravnosti lahko-kvarljivih životnih namirnica, koje su podložne kvarenju usljed visokih ljetnih temperatura (sladoled, kolači i sl..).
 
Od početka ove godine radi nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su ukupno 5.044 inspekcijska nadzora. Za utvrđene nedostatke izdali su 1.435 rješenja sa korektivnim mjerama, te 377 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 655.990, 00 KM.
 
Napominjemo da se u uvjetima CoVid-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje striktno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo eFederacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose, a koje su dostupne na www.zzjzfbih.ba.