Nastavljeni pojačani nadzori sanitarnih i inspektora za hranu u KS:U toku septembra izrečene kazne od 80.675,00 KM

20.10.2017

Sanitarni i inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u toku prošlog mjeseca, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, nastavili intenzivine inspkcijske nadzore kod subjekata koji posluju hranom, odnosno ugostiteljskih objekata, pekara, objekata brze hrane, slastičarni i trgovina registriranih u Kantonu Sarajevo.
Osim njih, inspektori su vršili nadzore i u obrtničkim radnjama, odnosno frizerskim i kozmetičkim salonima u smislu kontrole opšteg sanitarno-higijenskog stanja objekata, odnosno uređaja i opreme, te uposlenog osoblja.
U periodu od mjesec dana izvršili su 225 kontrola u postupku kojih su, radi utvrđenih nepravilnosti i nesuklađenosti sa zakonom, djelovali izdavanjem 83 prekršajna naloga u iznosu od 80.675 KM. Osim izricanja prekršajnih sankcija donijeli su i 56 rješenja, kojima je naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka.
Najčešće utvrđene nepavilnosti odnose se na neusklađenosti primjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, Zakona o hrani BiH, Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, te Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe.