PČELARSTVO I COVID 19:Pčele ne mogu čekati

31.03.2020

Nakon što je Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, prenoseći preporuke Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavijestio javnost o ulozi i odgovornostima veterinarskih službi za vrijeme COVID-19 pandemije, ističući potrebu održavanja  kontinuiteta u oblasti sigurnosti hrane, prevencije bolesti i upravljanju hitnim situacijama u cijeloj zemlji, Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, prethodnih dana počeo je aktivnosti inspekcijskih kontrola nad provođenjem mjera zdravstvene zaštite pčela na pčelinjacima u Kantonu Sarajevo.
S obzirom da iz navedenih preporuka proizilazi da se sve obavezne mjere, programi kontrole zdravlja, uključujući i pčela, moraju provoditi kontinuirano i u vrijeme krize,  pozivamo vetrinarske organizacije, kao i pčelare na području Kantona Sarajevo, da bez odlaganja počnu sa provođenjem kliničkih i dijagnostičkih pretraga pčelinjih zajednica na bolest američka gnjiloča pčelinjeg legla, a koje se prema zakonskim obavezama provode u periodu marta i aprila.
Naređene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica od bolesti američka gnjiloća pčelinjeg legla trebaju biti provedene na svim pčelinjacima. Kako se u promet mogu stavljati samo zdrave pčelinje zajednice, selidba pčela na sezonsku ispašu u predstojećem periodu neće se moći (iz)vršiti bez dokaza o provedenoj kontroli pčelinjaka i zadovoljavajućih rezultata pretraga. Pri obavljanju pojedinih poslova i radnji veterinara i pčelara, dok traje opasnost od COVID-a 19, napominjemo da je održavanje lične higijene, nošenje zaštitne opreme (rukavice, maske i dr.), dezinfekcija opreme i pribora, vozila, kao i rad uz minimalni  kontakt, obaveza radi zaštite zdravlja ljudi. 
Američka gnjiloča, kao i parazitarno oboljenje pčela - varoza, evidentan je i učestao problem pčelarstva, a pojavljuje se u kontinuitetu, sa značajnim brojem slučajeva svake godine,  dok je rano otkrivanje ključ za kontrolu navedenih bolesti. Navedena oboljenja  uzrokuju i velike štete u pčelarstvu i relativno lahko se šire. U toku 2019.godine Inspektorat veterinarske inspekcije je radi pojave ove bolesti u KS naredio uništenje (spaljivanje) 113 pčelinjih zajednica sa košnicama.
S obzirom na trenutnu situaciju napominjemo i da se pčele ne mogu inficirati corona virusom, niti postoje dokazi da se isti može prenijeti hranom, pa samim tim ni medom.