Poduzete dodatne mjere na suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza u KS

27.07.2017

Budući da je turistička sezona u punom jeku, kantonalni saobraćajni inspektori i policijski službenici MUP-a KS će poduzeti dodatne mjere na suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza u KS, što je zajednički dogovor resornog ministarstva, policijskih i inspekcijskih organa. Osim cjelodnevnih kontrola, saobraćajni inspektori će blagovremeno i u granicama svojih ovlaštenja dostavljati podatke Regulatornoj agenciji za komunikacije o eventualno utvrđenim zloupotrebama radioveze na području Kantona Sarajevo. Fokus inspekcijskih kontrola biće i poštivanje zakonskih odredaba o obaveznom uključivanju taksimetra, kao i obaveze prihvatanja vožnje do zahtijevanog odredišta, bez obzira na dužinu i vrijeme trajanja vožnje.

U prvih šest mjeseci 2017.godine kantonalni saobraćajni inspektori su u oblasti taksi prijevoza izvršili ukupno 636 inspekcijskih kontrola, što je za 136 ili 27,20 % više od planiranog broja nadzora. U navedenom periodu su izdali 83 prekršajna naloga u iznosu od 47.350,00 KM, iz saobraćaja isključili 15 vozila, koliko je podneseno i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Doneseno je i 15 rješenja o nalaganju mjera. Osim toga, inspektori su radi obavljanja nelegalnog prijevoza putnika kombi vozilima, u prvoj polovini 2017.godine, izvršili 290 kontrola, što je 45% više od planom predviđenih 200 kontrola. Zbog utvrđenih nepravilnosti su izdali 77 prekršajnih naloga u iznosu od 47.100 KM. Donesena su i dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prevoza do ispunjenja zakonom propisanih uslova, dok su nadležnom sudu podnesena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Podsjećamo, Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije KUIP-a više od četiri godine težište inspekcijskih kontrola stavio je na suzbijanje nelegalnog taksi prevoza, a u posljednjih godinu i po intenzivno radi i na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika kombi vozilima. Ove aktivnosti inspekcijskih organa imaju za cilj da se registriranim prevoznicima omogući nesmetan rad, a putnicima bezbjedan prevoz, uz napomenu da su putnici koji koriste usluge registriranih prevoznika osigurani od eventualnih posljedica nesretnog slučaja.