Presjek rezultata pojačanih inspekcijskih kontrola u KS:Za prekršioce 78 rješenja i novčane sankcije od 36.200,00 KM

02.03.2021

Provodeći Zaključak Vlade KS od 22.februara 2021.godine inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su, uz dodatni broj inspekcijskih timova i inspektora na terenu od donošenja zaključka do danas, na području KS izvršili 272 inspekcijske kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja korona virusa.
 
Inspekcijski timovi, raspoređeni na području svih devet općina, provodili su nadzore kod subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere kriznih štabova, a posebno mjesta okupljanja većeg broja posjetilaca, odnosno ugostiteljske objekte, nargila barove, trgovačke centre i trgovine, javni gradski prevoz, te u navedneom periodu održane sportske manifestacije.
 
Za utvrđene nedostatke sanitarni inspektori izdali su 78 rješenja sa korektivnim mjerama, te 21 prekršajni nalog u ukupnom novčanom iznosu od 36.200,00 KM. Najčešće utvrđeni nedostaci su se odnosili na prekobrojnost gostiju, konzumiranje nargile unutar objekta, kao i nedržanje propisane distance u ugostiteljskim objektima.
 
U javnom gradskom prijevozu i dalje je evidentan problem prekobrojnosti putnika i nepoštivanje obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta, kao i nepostojanje fizičke barijere između vozača i putnika u minibusima GRAS-a, radi čega su izdata rješenja o otklanjanju nedostataka.
 
Nastavljeni su i kontinuirani inspekcijski nadzori na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, posebno krajem februara tokom održavanja skijaškog takmičenja, kada su nadzorima osim skijališta obuhvaćeni i ugostiteljski objekti u kojima nisu utvrđeni nedostaci.
 
Dodajemo i da je tokom proteklog vikenda, osim sanitarnog nadzora, u kombinovanim inspekcijskim nadzorima izvršeno i 40 inspekcijskih nadzora iz oblasti tržišno-turističke i inspekcije rada, a uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a. Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 12 prekršajnih naloga u iznosu od 17.200,00 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa, te rada na crno u jednom slučaju (zatečen maloljetnik na radu), kao i jedno rješenje o zabrani rada objekta usljed neposjedovanja odobrenja za rad.
 
Ponavljamo poziv svim privrednim subjektima i građanima u KS da usljed aktuelne epidemiološke situacije u KS strogo poštuju propisane mjere, jer je to za sada jedini načni da se uspori širenje virusa.