Sanitarnoj inspekciji dostavljeni nalazi: Uzorci i brisevi analizirani na prisustvo Legionelle spp negativni

21.11.2019

Na osnovu analitičkih izvještaja i rezultata mikrobioloških analiza dostavljenih Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS uzorci i brisevi analizirani na prisustvo Legionelle spp bili su negativni, što potvrđuju nalazi Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
 
Podsjećamo, kantonalni sanitarni inspektori su polovinom septembra 2019.godine dobili prijavu s medicinskom dokumentacijom o dva potvrđena slučaja obolijevanja od legionarske bolesti u KS. Postupajući inspektor je za potrebe provođenja inspekcijskog postupka odmah zatražio od stručnog tima Zavoda za javno zdravstvo KS da provede epidemiološku anketu i procjenu epidemiološkog rizika. Nakon toga su u saradnji sa epidemiologom Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i stručnim timom Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvršeni usmjereni inspekcijski nadzor kod dva subjekata koji se dovede u vezu sa nastankom oboljenja (ugostiteljska radnja koja nudi usluge konzumiranja nargile i bazen).
 
Tom prilikom na mirobilošku analizu uzeto je ukupno šest uzorka od kojih tri uzorka bazenske vode, te brisevi gumenog cijeva vodene lule. O ishodu provedenih analiza pravovremeno je obaviješten i podnosilac prijave.