Saobraćajna inspekcija KUIP-a: Pojačane kontrole prijevoza putnika kombi vozilima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

17.06.2019

U toku protekle sedmice Inspektorat saobraćajne i cestovne inpekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je uz asistenciju Granične policije BiH vršio pojačane inspekcijske nadzore prijevoza putnika kombi vozilima na području Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Kontrolisano je više od 80 vozila i sačinjeno 36 zapisnika o inspekcijskom nadzoru na osnovu kojih će, radi utvrđenih prekršaja, biti izdata 34 prekršajna naloga u novčanom iznosu od oko 20.000,00 KM.
 
Najčešći razlozi radi kojih su inspektori izrekli navedene sankcije fizičkim licima je obavljanje prijevoza putnika bez odobrenja nadležnog organa, kao i obavljanje prijevoza putnika iznajmljenim vozilom.
 
Kod pravnih lica, koja su registrovana za rent a car prijevoz putnika neki od utvrđenih prekršaja su:
 
-obavljanje prijevoza putnika bez prethodno sačinjenog ugovora o prijevozu sa putnicima i po unaprijed utvrđenom cjenovniku;
 
-rad bez rješenja nadležnog organa o ispunjavanju tehničko-eksploatacionih uslova za vozilo kojim se obavlja prijevoz putnika; -
 
-neposjedovanje dokaza o obavljenom periodičnom tehničkom pregledu vozila;
 
-fizičko lice koje upravlja vozilom nema zasnovan radni odnos sa vlasnikom vozila-pravnim licem.
 
Saobraćajna inspekcija KS i u narednom periodu nastavlja pojačane inspekcijske nadzore nad obavljanjem ove vrste prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo.