Šta je inspekcija utvrdila tokom kontrola za 8.mart?

09.03.2021

U postuku provedenih inspekcijskih kontrola organizovanog obilježavanja Dana žena u ugostiteljskim objektima na području KS sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS juče su izvršili 60 kontrola u hotelima, resteranima i caffeima, od kojih njih pet u momentu nadzora nije radilo. U postupku provedenih nadzora nisu utvrđena gruba kršenja propisa, s tim da je radi manjih nedostataka, koji se odnose na nedostatak evidencija o čišćenju i dezinfekciji, neistaknut broj gostiju, ili neadekvatan razmak između stolova, izdato 19 rješenja sa korektivnim mjerama čije je uspostavljanje naređeno i ispoštovano u momentu nadzora.
 
Tokom jučerašnjeg dana kontrolisano je ukupno 69 vozila javnog prevoza, kojima su izdata 22 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest prekršajnih naloga u iznosu od 10.500,00KM (četiri prekršajna naloga KJKP GRAS d.o.o. i dva prekršajna naloga Centrotrans d.d. Sarajevo).
Utvrđene nepravilnosti su se odnosile na prekobrojnost putnika u vozilima, kršenje propisane fizičke distance između putnika, a nije bilo obezbijeđeno ni prisustvo Covid redara u vozilima kako bi se osguralo pridržavanje mjera.
 
S ciljem zaštite javnog interesa, oko 40 sanitarnih inspektora i sanitarnih inspektora po ovlaštenju direktora, nastavljaju inspekcijske kontrole na području svih devet općina Kantona Sarajevo kod svih subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati opće i specifične mjere za sprečavanje širenja korona virusa.
 
Uz najavu daljih pojačanih inspekcijskih kontrola koje će biti nastavljene sve dok epidemiološka situacija u KS ne bude pod kontrolom građane i subjekte nadzora, još jednom, pozivamo na maksimalano i dosljedno poštivanje svih propisanih mjera, donesenih s ciljem sprečavanja širenja zaraze.