Tokom Dana državnosti BiH u KS kontrolisano 459 poslodavaca i 3.932 radnika

29.11.2021

Tokom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kontrolisali su 459 poslodavaca kojima je državni praznik bio radni dan, a kod kojih je 25.novembra 2021.godine radilo 3.932 radnika.
Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najskanije do kraja decembra 2021. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu platu. Međutim, sve zaposlenike kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, a koje inspekcija rada zbog potkapacitiranosti nije kontrolisala proteklog četvrtka, pozivamo da naknadno podnesu zahtjev kod ovog organa, s obzirom da će inspektori rada i u predstojećem periodu nastaviti kontrole na navedene okolnosti po zahtjevima podnosilaca.
Podsjećamo, Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.